Natuur in de stad Roermond

Er wordt wel eens gezegd dat Roermond een stad is met weinig groen. Op sommige plekken is dat zeker zo. Vooral in de oude binnenstad. Maar als je goed kijkt zie je toch overal wat groeien. Er is overal wel natuur in de stad.

En daar ben ik blij mee. In tijden van coronalockdown is het fijn om wat groen om je heen te hebben. Niet vast te zitten in een betonnen jungle. Het uitkomen van bloemen geeft een soort energie en hoop. Vooral als het op de plekken groeit waar je het niet verwacht.

Ik heb daarom niet gekeken naar de overduidelijke (aangelegde) groene voorbeelden, maar juist meer naar plekken waar de natuur zijn plek heroverd heeft op de stad. Of waar buurtbewoners de stad groen hebben laten kleuren. Je zult je verbazen waar natuur zijn wegen vindt.

Natuur in de stad: muurbloempjes aan de oude muur van het Kartuizerklooster
De poreuze oude muren van het Kartuizerklooster zorgen blijkbaar voor een goede voedingsbodem voor de paarse Karpatenklokjes.
Natuur in de stad: muurbloempjes aan de oude muur van het Jesuitenklooster
Deze muurbloempjes gedijen goed aan de oude muur van het voormalige Jesuitenklooster. Prachtig voorbeeld van ‘Natuur in de stad’
Overwoekering
Natuurovername. Een leegstaand bedrijfspand, achter de brandweerkazerne, wordt overwoekerd door struiken.
Natuur aan de Roer
Een paar honderd meter voordat de Roer via de binnenstad de Maas in stroomt, loopt het eerst nog langs mooie stukjes natuur. De achtertuinen van bewoners aan de linkeroever completeren een mooi groen tafereel.
Kleine voortuintjes aan de Godsweerdersingel in Roermond
De Godsweerdersingel bestaat vooral uit weg, stoep en andere bestrating. De bewoners hebben echter toch een manier gevonden om een voortuin (van een halve meter) te hebben.
Ik heb de struik niet van dichtbij bekeken, maar volgens mij zijn dit druivenstruiken. Een mooie manier om als bewoner wat natuur in de stad te brengen.
Zicht op het hofje van de Ursulakapel. Dit is natuurlijk wel aangelegd, maar ik vind het een mooi voorbeeld hoe je opeens midden in de stad een groene oase tegenkomt.
Dit lijkt wel een soort Romeo+Julia balkon. Ik zie Romeo al zo op de muur klimmen via de struik.
Ook een duidelijk aangelegd stukje natuur. Maar ik wilde deze foto er wel in hebben. De bomen kregen net blad en creëerden zo een felgroen wolkendek.
In de lente is het altijd uitkijken naar Kersenbloesem. De prachtige roze bloesems zorgen voor een ultiem lentegevoel. Net wat je nodig hebt in deze sombere tijden.

Zoals je ziet, er is genoeg natuur in de stad te vinden. Ook al lijkt het in eerste instantie lastig. Als je maar goed je ogen openhoudt. Zelfs aan muren vind je de meest mooie bloempjes. Ik vind het mooi om te zien dat de natuur terugvecht om een plekje.

Coronareeks

Dit was voorlopig het laatste blog uit de coronafotografie serie. De daadwerkelijke lockdown is ten eind en het is daarom tijd om weer verder buiten de stad te fotograferen.

Voor andere fotografieblogs check de categorie ‘Fotografie‘.

En voor andere design blog bekijk de categorie ‘Design‘.

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.